Historien om verdens længst producerede motorcykelmodel

En kold og regnfuld februar-morgen i 1976 blev en stærkt anløben 20 fods-container lodset på en havnekaj i det sydlige England. Containeren indeholdt noget så usædvanligt som crates med indiske motorcykler fra Madras Motors i Sydindien. Umiddelbart lyder det jo temmelig bizart at importere indiske motorcykler til et land som England, men indholdet af de kraftige trækasser var bestemt ikke uinteressant for de mange elskere af den typiske engelske en-cylindrede motorcykel. Det var nemlig slet ikke en eller anden absurd-ukendt indisk motorcykel, der var i containeren, men en motorcykel der var så britisk som noget … en 1957-model Royal Enfield Bullet fra den engelske motorcykelindustris guldalder. Disse 1957-cykler var imidlertid rullet ud af en fabrik i Madras for ganske nylig: De var simpelthen spritnye…

history_1

Kvaliteten var for en nærmere betragtning mærkbart ringere end den engelske produktion, men det eneste der umiddelbart adskilte de indisk-producerede motorcykler fra den originale britiske halvtredser-motorcykel var ellers navnet: Nu stod der Enfield på tanken og Indian Enfield på dækslerne. Slater-brødrenes første import af Enfield India 350cc under parolen “The Practical Classic you can ride with Pride”: Hundredevis af Enfield India Bullets blev solgt i England hvert år og et stort antal videreeksporteret til andre lande i Europa, der også havde opdaget den charmerede klassikers genkomst.

history_2
history_4

Man kan iøvrigt se en slags historisk ironi i, at Royal Enfield nu også eksporteres til Japan, her tredive-fyrre år efter at de billige japanske motorcykler tog livet af den engelske motorcykelindustri. Royal Enfield Bullet, som den indisk producerede Bullet officielt hedder nu – fabrikken fik for lidt over ti år siden rettighederne til navnet “Royal Enfield” – er en af Indiens mest bemærkelsesværdige eksportsucceser. Fabrikken i Chennai (tidligere Madras) producerer mere end 30.000 motorcykler om året, alle Bullets, og den eksporteres til omkring 20 lande. England er stadig det land, hvor efterspørgslen på den karakterfulde anglo-inder er størst, alene på det engelske marked forventes salget i 2003 at runde 700 enheder, men markederne i det øvrige Europa, USA og Canada er også betydelige: På det amerikanske marked bliver der hvert år solgt mellem fem og seks hundrede Bullets. Presset fra den nuværende britiske og den amerikanske importør – og deres betydelige markeder ikke mindst – har æren for, at kvaliteten på Bullet er hævet helt kolossalt de seneste to-tre år. Royal Enfield Motors har simpelthen udrettet mirakler med hensyn til kvaliteten. REM leverer nu et produkt, der på flere punkter er bedre kvalitetsmæssigt, end den originale produktion fra Redditch var. Fabrikken er nu ISO-9002-certificeret og leverer for hvert år et stadigt bedre produkt.

RAJA GADI, the Royal Vehicle

Historien om Royal Enfield Bullets genkomst i Europa er interessant, men hvad er historien bag? Hvordan går det overhovedet til, at en traditionel engelsk encylindret motorcykel bliver fremstillet idag i Indien? Vi skal tilbage til tiden umiddelbart efter Indiens uafhængighed fra Storbritanien i 1948 og stridighederne med Pakistan, for at finde svaret. Især til patruljering i grænseegnene havde den indiske hær brug for en meget pålidelig motorcykel og Bullet blev valgt, som den bedst egnede til opgaven. På et tidspunkt kunne Royal Enfield i Reddich imidlertid ikke efterkomme så store ordrer, som den indiske hær afgav, og man besluttede derfor i samarbejde med Madras Motors at opføre en søsterfabrik i Sydindien, superviseret og kontrolleret af fabrikken i Reddich og med engelske værktøjer.

history_5

I begyndelsen af halvtredserne rullede de første Indian Enfields ud af fabrikken i Madras, og snart efter startede også en produktion af motorcykler til civilt brug, stadig baseret på 1957-modellen. Og de er simpelthen bare ikke holdt op igen. Generationer af indere er vokset op med den, og Bullet er højt elsket: Den kaldes respektfuldt for “Raja Gadi”, det kongelige køretøj. Det indiske hjemmemarked har i mere end et halvt århundrede værdsat netop de dyder, der kendetegner en engelsk motorcykel fra efterkrigstiden: pålidelighed, enkelhed i konstruktion og et meget lavt brændstofforbrug. Kontakten med moderfabrikken i England var i de første år tæt, men efterhånden har man tilsyneladende helt glemt den indiske produktion og i 1971, efter flere forsøg på redning af den engelske moderfabrik, stoppede produktionen af Royal Enfield helt i Reddich. …. Der skulle så dog kun gå fem år før Royal Enfield Bullet, med Slater-brødrenes container, vendte tilbage til England fra Indien.

Veteranmotorcykel Info

Only for SEO content